Guide: Vestiaire Collective
Det er knap to år siden at jeg oprettede mig som bruger af overflødighedshornet og secondhand-portalen Vestiaire Collective og har siden da købt to luksus secondhand-tasker fra henholdsvis Olympia le Tan og Dries van Noten. Siden da er Vestiaire Collective blevet fast inventar som app på min telefon, hvor jeg ofte tjekker nye varer og gemmer mine favoritter. Her kommer et kort overblik over siden og et par tips til at komme igang:
Allerførst – hvad er Vestiaire Collective?
Vestiaire Collective er et website (og en app), hvor folk fra hele verden har mulighed for at købe og sælge luksus secondhand-tøj, -sko, -tasker og -accessories. Det som differentierer VC fra f.eks. danske Trendsales er at her kun handles med luksusvarer og at alle køb først sendes til VCs hovedkontorer i New York, Paris og Hong Kong, hvor de bliver tjekket og verificeret før de sendes videre til køberen. Den ekstra kontrol sikrer at den vare man har købt leverer op til sælgerens beskrivelse og at man ikke ender op med en kopi.
Gør et kup
En af de største fordele ved at handle på Vestiaire Collective er selvfølgelig muligheden for at gøre et godt kup på luksusvarer. Begge mine tasker har jeg været heldig at finde i perfekt stand til under halvdelen af nyprisen og derudover fås ingen af dem i butikkerne længere, da de er fra ældre sæsoner. Dries van Noten-tasken kan jeg f.eks. huske at have kigget på hos Holly Golightly for nogle år siden og den har spøgt mange gange siden – da den pludselig dukkede op på VC slog jeg til med det samme.
Hold øje med dine favoritter
Min yndlingsfunktion på Vestiaire Collective er muligheden for at gemme mine favoritter, hvilket lige nu tæller intet mindre end 134 forskellige tasker, sko, smykker, kjoler og tørklæder. Det siger sig selv at jeg på ingen måde har muligheden for at købe det hele, men det er en fin måde at have overblik over alle drømmekøbene og holde øje med prisreduceringer på de forskellige varer. Man kan også bede VC om at få en mail eller notifikation på sin mobil, hvis en særlig ting bliver sat ned, men den funktion bruger jeg kun på de mest realistiske køb.
Opret en ‘alarm’
Vestiaire Collective svømmer over med tusindvis af varer og det er helt uoverskueligt at skulle se det hele igennem. Derfor er det en fordel hvis man er ude efter nogle specifikke mærker eller varer, så man ved hvad man leder efter. Samtidig har man muligheden for at oprette ‘alarmer’ (create an alert), som giver besked på mail eller som app-notifikation, hvis der dukker noget nyt op i kategorien. Dette gør hele jagten en del lettere og sparer mange søgetimer.
Vintageguld
Selvom Vestiaire Collective primært indeholder luksus secondhand, så er der altså også vaskeægte vintageguld at finde på siden. Jeg ved ikke hvordan de vurderer hvad der går ind under kategorien, men det er da lykkes mig at finde en del vintagetøj (1920-1979) både med og uden designermærker på siden.
Prisen er ofte til forhandling
Inden du trykker ‘køb’ på en vare, så tjek altid om prisen er til forhandling. Der er altid en ‘Add to bag’-knap på varen, men hvis der også findes en ‘Make an offer’-knap betyder det at du har muligheden for at give et bud inden du køber. Når du har afgivet dit bud kan sælgeren acceptere eller komme med et mod-bud. Vær opmærksom på at alle bud er bindende, så afgiv kun dit bud, hvis du er helt sikker på at du vil købe.
Forsendelse, told og skat
Ligesom alle andre webshops skal man være opmærksom på de ekstra udgifter som kan dukke op ifb. med forsendelse, told og skat. Handler du udelukkende fra EU-lande bliver varen først til sendt til Paris og derefter til dig og du skal kun betale for fragten (170,- for varer under 12.000,- og 290,- for varer over 12.000,-). Køber du fra sælgere udenfor EU kan du risikere at skulle betale told og skat på dine varer, hvilket man først bliver oplyst om når varen lander i Danmark. Læs mere om reglerne for køb af varer fra ikke-EU-lande hos SKAT.
Held og lykke med jagten! Og husk – overvej dine køb grundigt inden du slår til og invester kun i ting som får dit hjerte til at synge og vil blive værdsat hver dag. Intet overforbrug er godt, heller ikke selvom det er vintage eller secondhand.