Passer du godt på dit tøj?
I dag har jeg termin, men da der ikke er skyggen af en snarlig fødselsdag, har jeg brugt tiden på nogle af mine andre trofaste babies – et par udvalgte frakker fra min vintagegarderobe.
Langt størstedelen af mit tøj har over 60 år på samvittigheden og selvom kvaliteten er fantastisk, kræver tøjet lidt ekstra kærlighed en gang imellem. Det er ikke bare fordi at tøjet er gammelt, men fordi jeg bruger det. Meget. Og da det gerne skal holde længe endnu, gælder det om at få repareret i det i tide før skavankerne bliver værre. Jeg vil meget nødigt fremstå hellig her – at finde nål og tråd frem er ikke min stærke side, men jeg har lovet mig selv at blive bedre til netop den disciplin i år.
Dior-frakken her købte jeg i Decor Vintage for en del år siden og den er stadig noget af det bedste i min garderobe – faktisk lidt af en yndling, må jeg indrømme. Den mintgrønne farve, snittet, de små cremefarvede knapper og alle de lækre detaljer gør mig lige så begejstret i dag, som den gang. I dag ordnede jeg foret som var gået op et par steder og syede de knapper som sad løst. Nu mangler den bare en rensning og så er den er klar til endnu et forår. Udover Dior-frakken gennemgik jeg to andre frakker – et hul i en lomme, en kant som sad løs og lidt generel fnullergrooming på dem alle. Selvom jeg kan have svært ved at tage mig sammen til at komme i gang med reparationerne, er der ikke noget mere tilfredsstillende end at hænge det ordnede tøj tilbage i garderoben med god samvittighed.
Giv dit tøj lidt mere kærlighed
Hvis du passer godt på dit tøj – og det gælder både gammelt og nyt – er der større sandsynlighed for at det vil holde længere og at du beholder det længere. Udover de praktiske fordele ved at tøjet igen hænger sammen, er det nemlig også en fin, psykologisk process at se tøjet igennem, vende det på vrangen, opdage detaljer, du ellers ikke havde lagt mærke til og måske genfinde begejstringen for noget, du var træt af. Jeg er faktisk ikke et sekund i tvivl om at du helt automatisk vil sætte lidt mere pris på tøj, du har kigget efter i sømmene og selv givet lidt kærlighed – det giver da god mening. Her er seks simple tips til at komme i gang:
Sæt tid af til dit tøj. Gør det til en vane at sætte tid af til dit tøj (f.eks. en time pr. uge eller måned), og sørg for at tage det i små portioner, så det er overkommeligt. Gør opgaven hyggelig med te, en podcast eller andet som du godt kan lide.
Godt lys. Det kræver ordentlig lys at fedte rundt med nål og tråd og den slags. Fiks tøjet i dagslys eller sæt dig ved en god lampe.
Tjek knapper og andre løsdele. Det er så ærgerligt at miste en vintageknap eller andet småt, da det er umuligt at opstøve en magen til. Tjek derfor ofte at alt sidder ordenligt fast og fat nålen, hvis noget trænger til en opstrammer.
Kig efter huller og syninger. Se alle syninger igennem og sy efter, hvis nogen er gået. Tjek også om der er huller som trænger til at blive lappet – hellere gøre det mens de er små, så det ikke bliver værre.
Smør metallynlåsene. I det meste vintagetøj fra før 1960’erne er lynlåsene af metal og de kan godt blive lidt trætte med tiden. Smør dem med stearin eller sæbe, så kører de uden problemer.
Fnullergrooming. Ah fnullergrooming! (mit eget selvopfundne ord som dækker ‘kunsten at fjerne fnuller fra tøj’) Fnuller på kashmir og uld får tøjet til at se gammelt og sjusket ud, men med lidt fnullergrooming bliver det så godt som nyt. Du kan enten forsigtigt barbere din strik med en barberskraber eller bruge decideret fnullerfjerner – jeg har denne og den virker upåklageligt på alt fra strømpebukser og striktrøjer til sofaer og tæpper.
Læs også: 10 tips til en mere bæredygtig garderobe