Storms Magasin

View Original

Hvad er dit forhold til bæredygtighed?

Godt og blandet i min garderobe – og 80-90% brugt, vil jeg gætte på. Tasken og frakkerne er venligst udlånt af Eltoft Vintage og Envari Vintage.


Hvad forbinder du med bæredygtighed? Hvad er egentlig bæredygtigt? Jeg synes tit at det kan være høstak at finde rundt i, så jeg forsøger at bruge det bedste pejlemærke jeg har – min fornuft.


Jeg føler at jeg befinder mig i verden hvor begrebet ‘bæredygtighed’ dukker op alle steder, hele tiden. I min indbakke, på plakatsøjler, på Instagram, i supermarkedet, i avisen, overalt. Der er virkelig meget som er bæredygtigt nu til dags– alt fra strømper, pensionsopsparing og ananas. Arh okay, jeg ved ikke om man kan få en bæredygtig ananas (kan man?), men du forstår hvad jeg mener. Jeg bliver bombarderet. Og skriver også selv om emnet, for det er vigtigt og spændende og super aktuelt.

Jeg sætter virkelig pris på at der langt om længe er kommet så stort fokus på bæredygtighed. Vi har sløset for længe, nu skal der ske noget. Men jeg er også ved at dejse om, når jeg ser endnu en virksomhed, endnu et produkt som påstår at være bæredygtige. Især når de skruer ekstra op for de grønne værdier fordi gerne vil sælge mig lidt mere med lidt bedre samvittighed. Kan vi for det første blive enige om at man ikke kan købe sig til bæredygtighed? Selvfølgelig ikke. Men man kan forbruge bedre, det er klart, og det stræber jeg efter, så godt jeg formår. Jeg er ingen helt, jeg kunne gøre det bedre, det kunne de fleste nok. Men jeg gør det så godt jeg kan og jeg prøver at forbedre mig lidt hele tiden uden at det skal fylde for meget. Jeg vil ikke have at det skal føles problematisk (så går jeg let i stå), men selvfølgelig er det udfordrende – det er det altid at ændre vaner. Når det handler om tøj – og det gør det jo primært her på min blog – så er jeg meget godt med: jeg køber ca. 90% brugt og vintage. Genbrug er godt, men der er ingen tvivl om at jeg godt kunne skære gevaldigt ned. Den del arbejder jeg på og det er, helt ærligt, ikke så nemt.

Vintagefrakke lånt af Envari Vintage, vintagebukser fra FN92, stilletter fra Billi Bi (som jeg har haft i 100 år) og vintagetaske lånt af Envari Vintage.

Jeg vil helst ikke gøre mig til dommer for hvad der er ægte bæredygtigt – det synes jeg er sindssygt svært at vurdere. Det kommer jo også helt an hvor højt (eller lavt) man sætter bæredygtighedsbarren. Det handler jo ikke kun om materialer og produktionsforhold, men også om hvordan vi bruger produkterne. Til gengæld jeg vil rigtig gerne slå et slag for at man hele tiden prøver at blive lidt klogere på problematikken og at man bruger sin sunde fornuft. For fornuften kommer man faktisk rigtig langt med.



Til gengæld jeg vil rigtig gerne slå et slag for at man hele tiden prøver at blive lidt klogere på problematikken og at man bruger sin sunde fornuft. For fornuften kommer man faktisk rigtig langt med.



Mon den billige spritnye trøje er bæredygtig? Sikkert ikke. I hvert fald ikke i dens tidlige liv, i produktionsfasen. Hvis man laver en lynhurtig hovedregning, kommer man hurtigt frem til den konklusion at der må være nogle huller i produktionskæden – nogen som ikke bliver betalt ordentligt, nogle processer som ikke er så gode for miljøet (for den slags koster) og noget kvalitet som er udeblevet. Samtidig kan man argumentere for at trøjen kan blive mere bæredygtig i dens andet liv, i dine hænder, hvis du bruger den bæredygtigt – hvis du passer godt på den, ikke vasker den for ofte, reparerer den, når den er gået i stykker og bruger den igen og igen og igen til den ikke kan mere. Og måske endda genanvender den som noget andet, når dens levetid er slut. Spørgsmålet er bare hvor længe en billig trøje i dårlig kvalitet holder og hvor meget du egentlig holder af den…

Mon den dyre spritnye trøje er bæredygtig? Ikke nødvendigvis. Det er ikke sikkert at produktionsfasen er bedre end den billige, men måske er kvaliteten bedre. Og det kan gøre noget for hvor længe og hvor meget du bruger den – og det gør den mere bæredygtig. Vil du være sikker på at dit tøj er bæredygtigt produceret skal du kigge efter om tøjet har nogle certificeringer – læs om certificeringer hos her hos Johanne / Bedre Mode.

Det lader til at hver gang man føler at have fundet et svar, er der altid 20 nye spørgsmål. Jeg kan derfor ikke fortælle dig, hvad der er 100% bæredygtigt og hvad der ikke er (og det er der nok heller ikke andre, der kan). Det kommer meget an på hvor dit fokus ligger, hvordan du ser på bæredygtighed. Igen er mit bedste råd: opsøg information, bliv klogere, tag stilling, find dit fokus og brug din sunde fornuft.



Ja tak til mere information


Vil du gerne vide en hel masse om klimavenligere brands, certifikater, nørde materialer og blive bedre til at navigere i ‘al det der bæredygtighed’, så vil jeg varmt anbefale at du også kigger forbi mine blogkollegaer Tanja / Secondhand First og Johanne / Bedre Mode. De ved begge usandsynlig meget om hvad der rør sig blandt grønne virksomheder og er inkluderende, men kritiske. Tak for jer og tak for at dele jeres viden med os.



Find mine 10 tips til en klimavenligere garderobe sidst i indlægget.

I starten af året delte jeg listen herunder, men den tåler bestemt en gentagelse. Alle punkter er nogle du helt sikkert selv kunne komme frem til med din egen sunde fornuft, men de kan være rare at blive mindet om. Håber du kan bruge dem til at skabe en mere bæredygtig garderobe.


10 fornuftige tips til en klimavenligere garderobe


1 - Brug tøjet længere. Det der med tøjets levetid er ret essentielt, når vi snakker om bæredygtig mode – jo længere vi bruger tøjet, jo mindre har vi brug for og jo mindre tøjaffald skaber vi også. Og det gælder også når vi, af forskellige årsager, ikke vil bruge det længere. Tøj skal ikke bare smides ud, når vi er færdige med det, men gerne byttes, sælges eller gives videre til andre, som kan give det længere tid på bagen. Tøjets 2., 3. eller 17. ejer er også en del af tøjets samlede levetid.


2 - Køb brugt. Det siger sig selv – at købe brugt er en af de bedste måder at få en mere bæredygtig garderobe, da du er med til at forlænge tøjets levetid og ikke bidrager til det kæmpe overforbrug ved at købe mere nyt. Samtidig kan de brugte fund – lige meget om det er en vintage 30’er-kjole eller Miu Miu-stilletter fra sidste sæson – have den ekstra gevinst at du knytter dig følelsesmæssigt stærkere til disse køb end andre. Når du finder noget unikt eller gør et godt kup, passer du helt automatisk bedre på det, da den gode følelse af fundet bliver siddende i kroppen – det er noget særligt. Lidt ligesom hvis man arver noget fra en ven eller familiemedlem.


3 - Vask tøjet mindre. For mange er det en vane at vaske sit tøj ofte, men faktisk er det sjældent nødvendigt. Vaskene bruger både meget vand, skyller kemikalier ud i grundvandet og slider på tøjet, derfor er det en god ide tænke sig om, før man vasker. Start med at lade tøjet hænge frit i et rum, når du har haft det på – ofte forsvinder den smule lugt der måtte være over natten. Endnu bedre er det at lufte tøjet udenfor (selvfølgelig kun hvor der er tørt og ingen sol) og rigtig gerne i frostvejr. Har du ikke muligheden for at hænge tøjet ud, kan du lægge det i en lufttæt plasticpose og give det en nat i fryseren, det har samme effekt.


4 - Reparer tøjet. Pas godt på dit tøj og reparer det, når det går i stykker. Er det mere ødelagt end du selv kan klare, kan en god skrædder være den bedste investering.


5 - Køb tøj i god kvalitet. Køb noget holdbart, både når det gælder materialer, kvalitet og design. Det vil holde længere i din garderobe og vil også være lettere at sælge videre eller bytte til andet, hvis du en dag vil skille dig af med det igen.


6 - Kend dig selv og dine behov. Undgå for mange impulskøb ved at kende dig selv og dine behov. Ender kjolerne altid bagerst i skabet? Så lad være med at købe flere. Slider du en særlig type trøje op gang på gang? Køb flere af samme slags.


7 - Brug tid og energi på at finde det rigtige. Gør dig selv og din garderobe den tjeneste at bruge tiden på at finde det rigtige. Kig i butikkerne, undersøg nettet, lav din research og slå først til, når du er helt sikker på at det er det rigtige, du har fundet.


8 - Dyrk din stil. Find din egen stil og dyrk den istedet for altid skifte garderoben ud, hver gang der er en ny sæson i butikkerne. På den måde kan du opbygge din garderobe med fine fund og gode investeringer og beholde tøjet i mange år.


9 - Få et overblik over din garderobe. Har du det, du har brug for? Hvad har du for meget af? Hvad mangler du? Skriv det ned og forsøg at danne dig et overblik – så får du bedre styr på hvad dit næste køb skal være.


10 - Køb tøj du elsker. For mig er dette det vigtigste punkt – køb kun tøj som du virkelig elsker. Jeg ved godt at det er lettere sagt end gjort, men øvelse gør mester. Vær ærlig overfor dig selv og find ud af hvilke dele af din garderobe er yndlings og hvorfor. Hvilke farver kan du lide? Hvilken pasform? Hvilke materialer? Hvilke mærker? Når du køber tøj du elsker, bruger du det mere, beholder du det længere, er du mere tilbøjelig til at passe bedre på det og reparere det. Og når du er færdig med det er der en stor sandsynlighed for at du vil gøre en ekstra indsats for enten at sælge det, bytte det eller skaffe dig af med det på en god måde – det ender ikke bare i skraldespanden, for I har jo haft en helt særlig kærlighedsaffære.