3 tips til vintage shopping
1. Find en stil/periode som du kan lide og som klæder dig
En af de gode ting ved vintage er at de forskellige tidsperioder havde forskellige kropsidealer. Nogle årtier havde fokus på former, mens andre idealiserede en mere smal facon. Der er derfor god mulighed for at finde noget som klæder dig og din kropsform. F.eks. var 1920'erne kropsideal slankt og uden de store former, hvorimod man i 1940'erne og især 1950'erne hyldede den feminine og kurvede krop. I 1960'erne gik man tilbage til den smalle silhuet både for mænd og kvinder. Sådan skifter moden igennem årene og du kan derfor altid finde noget, som passer din krop.
2. Hav tålmodighed!
At købe vintage kræver tålmodighed og du skal kun gøre det, hvis du synes at det er sjovt. Der findes kun et eksemplar af hvert stykke tøj, derfor er chancen for at passer dig ikke særlig stor. Du bliver nødt til at have god tid og kigge det hele igennem. Og vigtigst af alt – prøv tøjet på! Hvis man er ny i vintagejunglen er det umuligt at se hvordan tøjet rigtig ser ud, når det hænger på bøjlen. Du vil ofte blive positivt overrasket over, hvordan det ser ud, når det kommer på.
3. Se mulighederne
Mange undgår vintage pga. lugt, pletter eller huller. Det er sjældent at man finder vintagetøj, som er i perfekt stand og der er næsten altid noget, som skal ordnes. Men i stedet for at lade sig skræmme, må man se mulighederne. Er syningen gået, er det let at ordne. Er det til gengæld selve stoffet, som er gået i stykker, er det sværere at få til at se pænt ud. Vurder om pletterne er nogle, som kan gå af i vask. Man kan komme rigtig langt med en god vask, det fjerner også ofte den lugt, som måtte sidde i tøjet. Igen må man forsøge at vurdere, hvor slemt det er. Husk på at tøjet er langt fra nyt og slid, lugt og pletter kan være svære at undgå. Men med lidt sæbe, tråd og kærlighed kan man komme rigtig langt!
Alle billeder af
Carolina Segre Høyer.
English recap: 3 tips before you go vintage shopping. Click the Google Translation button to read it in English.