To seje damer, en virkelig god ide og et hav af bæredygtige frakker
Annonce. Betalt samarbejde med FJORD RUBY
FJORD RUBY skaber (utrolig pæne!) frakker af overskudsmateriale fra møbelproduktion – det vil sige stofrester fra sofaer og lænestole, som ellers ville været smidt ud, får istedet liv som din nye bedste ven i de kolde måneder. Samtidig sparer vi også vores gode, gamle klode for den belastning det er at skaffe sig af med restmaterialer. Dobbelt op på god klimakarma og en virtuel high-five herfra!
Kender du allerede FJORD RUBY? Jeg spottede dem for et års tid siden, da jeg faldt over en usædvanlig lækker lyserød og orange frakke på Instagram. Altså wauw. Den ville være god i den lange, kolde sæson – et lille lysglimt på en grå dag. Det var faktisk først senere at jeg fandt ud af at det danske brand også har fokus på bæredygtighed og producerer deres frakker af restmaterialer. Dobbelt wauw. Lige for tiden popper der jo utallige (mere eller mindre) bæredygtige brands op alle steder, men mange af dem er desværre alt for neutrale til min smag – der er så uendelig meget sort, grå, beige, beige, beige. Det kan også være flot, men jeg elsker jo farver! Og jeg må indrømme at lige meget hvor godt produceret tøjet er, hvor god kvaliteten er, hvor mange certifikater man kan bryste sig med, så betyder det meget, rigtig meget, for mig at tøjet visuelt spejler mig. Ellers kommer jeg simpelthen ikke til at bruge det – og det er jo det mindst bæredygtige af alt.
For et par måneder siden tikkede en besked ind i min Instagram-indbakke. En invitation til kaffe og snak og et muligt samarbejde, som jeg straks takkede ja til. Jeg har ikke lavet mange samarbejder (dels fordi jeg er meget kræsen), men lige præcis FJORD RUBY stod højt på min ønskeseddel. Jeg synes de er så seje. Og endnu mere efter at have mødt dem irl. Utrolig skønne damer, som brænder for skabe smukt og solidt overtøj, men samtidig er meget ydmyge omkring opgaven. Ydmyge i ordets allerbedste forstand – der er stor respekt omkring materialer, designs og hele produktionsprocessen som foregår i tæt samarbejde med deres systue i Litauen. Derfor har virkelig glædet mig til at præsentere jer for mit interview med Nanna Fjord og Caroline Ruby som udgør kernen i virksomheden og som du kan læse lidt længere nede.
Men snakken alene dækker selvfølgelig ikke oplevelsen af FJORD RUBY-frakkerne, de skal jo ses! Allerhelst i virkeligheden, men da I lige nu roder rundt inde i mit digitale univers, må I nøjes med billeder på skærmen. Jeg har heldigvis haft et lille udvalg frakker til låns, som blev godt og grundigt dokumenteret en formiddag hvor himlen var grå og bladene og støvregnen dalede meget fredfyldt over København. Helt perfekte omgivelser at teste frakker i faktisk, og jeg skal hilse at sige at de er lige så lækre som de ser ud. Smukke, solide materialer og mange fine og gennemtænkte detaljer – blødt foer, slåede knapper, flotte kraver og lommer og de pæneste farvesammensætninger. Og så er de endda skabt ud fra en meget sympatisk og bæredygtig tanke om at forbruge mindre og bedre og skabe et produkt uden at producere flere nye materialer, men at bruge dem som findes i forvejen.
Nok herfra, lad os høre hvad Nanna og Caroline har at fortælle om sagen – de er trods alt dem, som ved allermest om FJORD RUBY:
Hvem: Caroline Ruby, 31 år
Hvor: Netop flyttet til en mindre by udenfor Roskilde med sin kæreste Anders.
Beskæftigelse: Designer og ejer af FJORD RUBY
Hvad ellers: Caroline spiser alt der indeholder chokolade, har taget halvdelen af landmandsuddannelsen, er fan af Barnaby og har ca.10 fregner pr. cm2 i ansigtet.
Hvem: Nanna Fjord, 30 år
Hvor: Bor i Valby med sin kæreste Mads og deres 3 mdr. gamle dreng Eske.
Beskæftigelse: Designer og ejer af FJORD RUBY
Hvad ellers: Nanna kan alle shu-bi-dua sangene udenad. Elsker Frankrig, deres pæne kager, gode mad og sproget.
Fortæl os lidt om jeres baggrund – hvor kender I hinanden fra og hvordan startede drømmen om FJORD RUBY?
Vi er begge uddannet fra Kolding Designskole med en speciale i womenswear. Vi gik på samme hold alle 5 år, men kender hinanden helt tilbage fra vores højskoletid på Den Skandinaviske Designhøjskole. Under vores kandidat havde vi et halvt år på udveksling i Berlin hvor vi boede sammen og det var vel egentlig her, vi for alvor blev klar over at vi arbejdede godt sammen.
Selve FJORD RUBY blev til under adskillige gåture et sted mellem Nørrebro og Valby (hvor vi boede), umiddelbart efter uddannelsen. Vi var så klar på at komme ud og bruge vores kompetencer da vi var færdige, men kunne ikke rigtig finde os selv i de jobopslag der var på det tidspunkt. Så vi tog sagen i egen hånd og begyndte at brygge på hvad FJORD RUBY skulle være. Vi har begge altid haft en særlig forkærlighed for frakker og derfor var det nærliggende for os at FJORD RUBY skulle være et overtøjs-brand.
Hvordan kom I på ideen om at skabe tøj af overskudsmaterialer? Og så endda fra møbler?
Lang historie kort – vi kom i kontakt med et væveri i Litauen via de danske ejere på væveriet. Væveriet er specialiseret i at væve metervarer til møbel-og interiørindustrien. Det sker ind i mellem at et møbel udgår, at der er en fejl i tekstilet, at indfarvningen er anderledes end forventet eller noget helt fjerde. Det betyder at der over tid samler sig nogle rester, som det er svært for virksomhederne at anvende og derfor havner der en masse rester til opmagasinering på fabrikslagre med mere.
Risikoen for disse tekstiler er at udgifterne på et tidspunkt kan overstige værdien af tekstilerne fordi de bare ligger og så giver det mere mening at skaffe sig af med dem end at beholde dem. De fylder uhensigtsmæssigt og har ikke noget formål.
Ejerne på væveriet tog fat i os og spurgte om vi kunne gøre noget og i et samarbejde fik vi lavet et system for hvordan disse tekstiler kunne anvendes i vores frakke-design – sådan opstod FJORD RUBY.
Hvad kan I fortælle om materialerne i arbejder med? Hvordan er de produceret?
Vi har fokus på kvaliteten af de materialer vi anvender, herunder særligt holdbarheden af tekstiler. Fordi tekstilerne er produceret til møbler i første omgang, er de særligt stærke overfor slid og det synes vi er vigtigt, når det kommer til overtøj. Mange gange er vi blevet skuffet over at have investeret i et forholdsvist dyrt stykke tøj, som efter meget kort tid er begyndt at vise brugstegn og nogle gange slet ikke kan klare mere end en sæson.
Vi bruger ofte 100% uld, men anvender også tekstiler tilsat andre garner, dog er uldmængden aldrig under 70%. Lige nu har vi f.eks. en serie med lidt hør i. Vi elsker uld som materiale, da det har nogle særlige egenskaber, som er godt i overtøj – det er temperaturregulerende (i varmt vejr køler det, i koldt vejr varmer det), det er svedtransporterende, så det holder dig tør og desuden er ren uld mulig at genanvende og det er komposterbart.
Vores foer er second choice foer (fejl, fejlfarve eller andet), produceret i Litauen, en kraftig kvalitet som holder godt. Vores knapper er metalknapper, produceret i Tyskland. For at kunne modstå vinteren har vi et windbreaker foer i, det er et non-woven materiale, som også er svedtransporterende.
Personligt synes jeg begrebet ‘bæredygtighed’ kan være svært at greje, for hvornår er noget egentlig bæredygtigt? Og i disse klimabevidste tider er der ingen tvivl om at mange firmaer bruger ordet i flæng for at fremstå grønnere end de egentlig er, i håb om at sælge endnu flere varer i bæredygtighedens navn (såkaldt greenwashing). Selvom jeg er nogenlunde inde i sagerne omkring mode og bæredygtighed, så synes jeg stadig det er svært at finde rundt i, og for den almindelige forbruger må det ganske enkelt være en jungle.
Bæredygtighed kan både være at have fokus på produktionsforhold, materialer, transport, fair arbejdsforhold osv. Men bæredygtighed handler jo ligeså meget om at skabe produkter som holder længe – både med tanke på den gode kvalitet, men også i forhold til at skabe tøj folk elsker og har lyst til at bruge år efter år.
Hvad er bæredygtighed i jeres øjne? Hvad synes I er vigtigst?
Lige præcis det du nævner der, er det allervigtigste for os: At vi skaber produkter som holder længe. Det har fra dag 1 været vores vision. Man må godt stille krav til sit tøj og til holdbarheden af det. Som du selv siger, er der mange måder at gå til bæredygtighed på. Og som firma er det også en svær størrelse. For os er det vigtigt at man køber vores produkter fordi man er vild med dem og har en forventning om at det er noget man vil bruge i mange år.
Udover at have fokus på at lave virkelig gode produkter, så forsøger vi at holde vores produktion så lokal som muligt. Alt vi kan få af gode materialer i Litauen skaffer vi der, således at transporten ikke udgør for stor en miljøbelastning. Samtidig producerer vi i meget få mængder og italesætter vores brand som et slow fashion brand. Vi har ikke fokus på skiftende sæsoner, men kan sagtens have et tekstil med flere år i træk, hvis det da ikke er blevet udsolgt i mellemtiden ;)
Kan I kort gennemgå processen fra ide til færdig frakke?
Vi designer frakkerne i Danmark og udvælger materialer fra fabrikken i Litauen. Frakkerne bliver derefter produceret i Litauen og sendes til Danmark.
Jeg kan tydeligt huske da jeg opdagede FJORD RUBY første gang, for jeg blev med det samme fanget af jeres lækre farver og smukke snit – snit som mindede mig om nogle af de vintagefrakker jeg selv har hængende i skabet.
Er I inspireret af vintage-mode? Hvis ja, hvorfor?
Vi er meget inspireret af vintage-moden, må vi jo nok indrømme, men det er også vigtigt for os at opdatere de forskellige styles og give dem et moderne look. Vi er særligt fascinerede af 60’erne. Der var en helt særlig stemning omkring det at skabe beklædning, som vi er ret inspirerede af. Og ikke mindst fokus på håndværk og kvalitet i materialer, som er noget af det vi prøver at tage med videre, når vi designer og udvælger tekstiler i dag.
I en dansk kontekst føler jeg at I er meget modige med farver (jubler farvenørden her!), hvordan kan det være at I har så mange farverige valgmuligheder?
Vi har en svaghed for farver, så vi kan nok slet ikke lade være, men det har fra starten været et fokus for os at farverne og tekstilerne skulle være i centrum. Det synes vi manglede på den danske modescene. Vi sørger selvfølgelig for også at have lækre sorte og mørkeblå tekstiler i vores sortiment.
Hvor ofte kommer der nye styles?
Hvor ofte der kommer nye styles er dikteret af salget. Jo flere vi sælger, jo flere nye styles bestiller vi og da vi arbejder med deadstock tekstiler, kan vi ikke blive ved med at genbestille af samme tekstil. Det er en præmis både vi og forbrugeren skal vænne sig til. Det sker ofte at vi må sige at en vare er udsolgt i en specifik størrelse og tekstil, for der findes måske kun en eller to. Men det er også det, vi synes er styrken ved at arbejde med deadstock. Du kan potentielt være den eneste i din by eller i dit land, for den sags skyld, som ejer netop denne frakke.
Holder I aldrig udsalg? Hvorfor?
Vi holder aldrig udsalg på egen webshop. For os er vores frakker mindst lige så relevante til næste år, som de er i år.
Op til sæsonens start i august gav vi i år mulighed for at købe frakkerne med 25% rabat. At erhverve sig en frakke er ikke billigt og vi ville gerne give mulighed for, at dem der har fulgt os længe og vidste at det var en FJORD RUBY-frakke de skulle have, kunne købe. Vi sætter stor pris på dem der følger os og støtter os, for det er dem der gør det muligt og det ville vi gerne honorere.
Men ingen udsalg hos os :)
Hvor kan man se og købe jeres frakker?
Man kan lige nu købe frakkerne hos:
Langsamt Store, Dybbølsgade 66, København
Laøhlé, Badstuegade 24, Aarhus
Bang Butik, Södra Larmgatan 2, Göteborg
Stokkel, Elmegade 3, København
Og så man kan selvfølgelig også købe frakkerne via vores webshop fjordruby.com.
Tusind tak for snakken, Nanna og Caroline. Jeg ønsker jer og FJORD RUBY al godt og masser af medvind på rejsen – jeg synes I gør det fantastisk godt!
Interesseret i at samarbejde? Læs hvordan her og lad os drikke kaffe!