Smykker er virkelig noget særligt og ofte forbinder vi dem med nogen eller noget helt specielt – en gave, en begivenhed eller et arvestykke. I virkeligheden er de jo total unødvendige og lige præcis derfor er de fantastiske. Deres fornemmeste opgave er at forskønne, pynte, udvise magt, overraske, skabe drama eller på anden vis fortælle historier om den som har dem på. Og især vintagesmykkerne synes jeg har eksta meget magi, for man ved jo sjældent hvor de har været før.
De sidste dage har jeg fået en del spørgsmål om at købe vintageringe, så her kommer et fælles svar til alle jer som overvejer at investere i gamle smykker. Ikke at jeg er den store vintagesmykkeekspert – jeg ved ikke en masse om materialerne, stempler og designere, men jeg har dog efterhånden haft en hel del i hænderne (plus en solid samling herhjemme). Og jeg kan godt forstå at nogen synes at det kan være en jungle at finde rundt i – for hvordan ved om man om den ring man køber er ægte og hvor finder man den overhovedet henne?
At købe en vintagering er ikke bare et miljørigtigt valg, man får også en unik ring med historie – og som oftest meget mere for pengene. Min egen vielsesring kostede ca. 6.000,- men skulle den have været lavet fra ny, kunne den let været løbet op i nærheden af 10 gange så meget. Jan friede til mig på min fødselsdag for 5 år siden, men i stedet for en lille æske med en ring, gav han mig den smukkeste vintagetylskjole pakket ind i en guldæske med en stor rød sløjfe (endnu bedre end guld og diamanter i min verden) og så fik jeg lov at være med til at vælge min ring.
Vi fandt ringen (som både fungerede som forlovelsesring og vielselsring) hos Hartogsohn Antikviteter i Palægade som har et rigtig fint lille udvalg af ægte vintagesmykker. Lige ved siden af den på Store Kongensgade ligger smykkebutikken Kære Ven som specialiserer sig i ægte vintagesmykker og nok har det største og flotteste udvalg i København. Jeg kan varmt anbefale begge butikker i forhold til at finde egnede forlovelses- eller vielsesringe.
Da jeg fyldte 30 fik jeg en smuk 60'er-cocktailring af min mor, købt hos Antik Blå i Odense, som har mange flotte ægte vintagesmykker og et stort udvalg af fantastiske cocktailringe. Min er i guld med en stor akvamarin.
Margueritringen fra Georg Jensen var også en gave fra min mor som jeg fik den da jeg var færdig med min uddannelse som Art Director. Den er godt nok købt fra ny, men findes også i en vintageudgave. Den er så fin og klassisk og kan sagtens mikses med andre smykker som giver den et andet udtryk.
Man kan finde vintageringe mange steder og især loppemarkederne bugner med dem. Selv har jeg en kæmpe kasse af uægte vintageringe og andre smykker købt på loppemarkeder og i vintagesbutikker, som jeg elsker at bruge. Det betyder egentlig ikke så meget for mig om det er ægte diamanter eller simili – udtrykket er det vigtigste. Men det betyder en hel del for prisen, så er man ude efter den ægte vare, skal man se sig godt for.
Personligt ville jeg ikke købe ægte vintagesmykker til dyre penge på et loppemarked, men se og spørge efter smykker i antikforretningerne, de har som oftest godt styr på det, og nogle af dem har endda certifikat på ægtheden. Hos Hartogsohn fik jeg papirer på min vielsesring, som havde været forbi en guldsmed inden den blev solgt – det er nemlig rart at vide at det man køber er ægte.
Jeg håber det kunne hjælpe lidt – rigtig god jagt!
ps. Danish Treasures har også et virkelig flot udvalg af danske vintagesmykker!
English recap: About vintage jewelry